Er was weer eens uitverkoop in de Media Markt, met bijbehorende herschikking van het interieur – waarom zou je je personeel laten den boel verhuizen als je dat ook door je koopvee kan doen – en dus kan je daar wel eens een batje doen.

Which I did. Deze keer kon je de tv-reeksen die een groen doosje op hun hoesje geplakt hadden voor de helft van de prijs aanschaffen. Op de laatste dag van de actie wij dus naar de Media Markt. Normaal gezien kost Firefly €30, ik heb ‘m kunnen kopen dus voor €15.

En wat een €15. Voor zij die nog nooit van Firefly gehoord hebben, het is een reeks die na elf afleveringen al gefoxet* werd. Er werden veertien afleveringen van gemaakt en die heb ik in een grote week uitgekeken.

Het is een show die het vooral moet hebben van de karakters. Het is scifi zonder de aliens en western zonder de indianen. De karakters waren nog maar net goed ge-established (ze hadden ook al de “hoe hebben we elkaar leren kennen”-episode achter de rug) en dan worden ze alweer gecancelled. Enfin.

Het gaat eigenlijk over een kapitein annex oudstrijder Mal en zijn trouwe kompaan Zoe en haar man Wash, die ook de kapitein is van het schip, wiens soort dezelfde naam heeft als de reeks. Het schip zelf heet Serenity. Er reist ook nog een huurling mee, Jayne genaamd en een hele lieve technicus (technica?), Kaylee.

Ze landen ergens op een planeet om passagiers mee te pakken en onder andere zijn dat het equivalent van een priester, Book genaamd, en een dokter, Simon. Die heeft dus ook zijn zus meegesmokkeld, want ze mogen niet in de handen vallen van de Grote Vijand, de Alliance genaamd (wat een samensmelting is van China en Amerika, of all places).

Vooral de relaties tussen de personen onderling worden in de verf gezet. Zo is Mal de oude sergeant van Zoe. Wash, haar man, de kapitein dus, is een beetje jaloers omdat ze zo goed overeen komen – als je samen onder vuur hebt gelegen schijnt het dat je beter overeen komt – maar er is geen vuiltje aan de lucht. Jayne wil eigenlijk baas worden en haat Simon. Kaylee draait achter Simon, en Jayne naar het schijnt achter Kaylee.

Simon is een beetje zoals ik. Het is überobvious (is it a word? I don’t know) dat Kaylee achter hem draait maar hij ziet het niet in, en wanneer hij het wel ziet, zegt hij iets ongelooflijk fout.

Book is een priester dus, die een duister verleden met zich meedraagt, dat verder wordt uitgediept in de derde graphic novel.

Meer kan ik niet verraden, want er zijn maar 14 afleveringen (die 11 die uitgezonden waren, en drie die gemaakt werden maar niet uitgezonden) en een film, Serenity, van gemaakt. Dat en een paar graphic novels en een rollenspel.

Bottom line: kopen die handel, als je fan bent van Bonanza en Star Trek.

 

* Van Urban Dictionary:

The television equivalent of being “fucked” has happened to many shows under the fox television label, including but not limited to: Firefly, Futurama or any other show that had potential. Also a synonym for bureaucratic failure in the sphere of television.
Advertenties