Zo begint de volgens Stefan Kuipers “meest jongensachtig der jongetjesfilms”, Star Wars.

Onze vriend Kuipers krijgt een vrij podium (wel anderhalve pagina) om halve waarheden en flauwekul te verspreiden.

De dag van vandaag is het een mooie bezigheid (al dan niet onbestaande) ongerechtigheid tussen de geslachten aan te kaarten, en daar dan woorden als “fluitleg”, “manel, “mansplain”, “man-flu” en “manspreading” te gebruiken.

Nu dus ook Star Wars.

De schrijver van het stukje is wel héél slecht ingelicht.

* Volgens mij is de schrijver van het artikel iemand die constant de “neurts” (sic) (nerds) pestte op school, en daar zo verslaafd werd aan de aandacht die hij kreeg, dat hij zijn praktijken verder zet tot in het volwassen leven.

* Hij meent ook te weten dat alle jongetjes nu in een kramp moeten schieten omdat – oh ramp – de vrouwen te langen leste ons heiligdom hebben onteerd.

Welnu, daar is hij verkeerd. Voor ons was het nooit een strijd van man vs. vrouw. Maar van goed tegen kwaad, en ook wie eerst schoot: Han of Greedo. Star Wars is nooit van ons geweest. Maar van iedereen. Hij gebruikt dan ook heel verkeerdelijk het woord “fanboys”, alsof wij “kwaad” zouden zijn.

De enige die discrimineert tegen geslacht, en geslachten tegen elkaar opzet, is hij zelf. Hij is het, die denkt dat wij Leia anders zouden behandelen dan Luke. Voor mij was Star Wars (Hope) een verhaal van vijf helden: Luke, LEIA, Han, Chewie en Obi-Wan. Leia hoorde er bij. Zonder meer. Wij zagen niet dat zij sterk was, en als vrouw dat dat bewonderenswaardig was, neen, wij zagen een sterke vrouw. Een rebellenleider. En dat geslacht had daar niet veel mee te maken.
Hij is het, die de slechte kwaliteiten egoïsme, eerzucht en koudwatervrees toedicht aan Han, Anakin en Luke, en die lyrisch is over elke vrouwelijke hoofdrolspeler in de Star Wars films.

En natuurlijk zijn die niet te verleiden tot de Dark Side (kuch, Ventress, kuch) en zie je ze niet, behoudens als piloten ergens in Rogue One. Geen leidinggevende functie voor die vrouwen in die films, op Leia na. Mon Mothma zullen we dan maar vergeten.

Stefan probeert vooral interessant te doen door dingen te zoeken die er niet zijn. Door polemiek te creëren waar er geen is. Terwijl we gewoon naar Star Wars willen kijken.

Man en vrouw.

Advertenties